Saturday, February 12, 2011

Lubuk Rezeki Saya

Bismillahirrahmanirrahim....

Sudah hampir 3 minggu saya tidak menjengahkan jari-jemari ke papan kekunci laptop untuk berkongsi sesuatu buat pengunjung blog ini. Pertanyaan teman-teman tentang bila mahu mengupdate blog dibiarkan saja melintasi kotak fikiran tanpa dihiraukan sangat. Saya tidak tahu kenapa. Mungkin saya rasa, waktu untuk saya 'pencen' untuk menulis dalam ruangan ini sudah hampir tiba.

Kenapa mahu berhenti menulis?

Soalan yang pasti dibalikkan.

Saya tidak tahu kenapa, tapi saya mula memikirkannya sejak akhir-akhir ini. Mungkin kerana malas. Mungkin kerana penat. Mungkin kerana tiada masa.

Pelbagai perkara sedang dipertimbang bagi mendapatkan kata putus.

Lupakan sebentar perkara di atas. Seperti yang telah dijanjikan dalam artikel lepas, saya akan mengupload gambar-gambar tempat kerja saya untuk tatapan tuan-tuan dan puan-puan. Bagi yang berminat boleh la bagi markah terhadap teknik tangkapan gambar yang dibuat. huhu. Bagi yang tidak berminat, jangan tengok kerana ia pasti akan membosankan dan menyakitkan mata.

Diringkaskan perkataannya adalah membuang masa.

Sebelum itu, biarlah saya memperkenalkan tempat-tempat kerja saya. Saya merupakan pelajar tajaan UEM. Jadi selepas belajar saya terikat dengan kontrak bekerja dengan salah satu syarikatnya bagi tempoh 3 tahun. Selepas tamat belajar, saya dihantar ke head quarters di KL Sentral selama 4 bulan, kemudian baru dipindahkan ke Perlis untuk bekerja di CIMA.


Kuala Lumpur

Head Quarters UEM





   



Perlis





 

























-Tamat-

Itulah keadaan tempat-tempat kerja saya di KL dan Perlis. Sungguh berbeza bukan keadaannya. Tapi itulah tabiat kerja. Sering bertukar-tukar.

Itulah lubuk rezeki saya. Perlis Indera Kayangan. Ada yang menggelarnya Perlis Darul Sunnah. Ada juga yang memburukkannya sebaga negeri wahabi. Apapun gelarannya, saya suka Perlis ini. Saya suka dengan ustaz-ustaz yang mengajar di sini. Saya suka keadaan yang kekampungan di sini.

Tenang dan damai. Tidak seperti di bandar. Sentiasa sibuk dan sesak.

Bersolat di sini mengingatkan saya semasa bersolat di Madinah dan Mekah. Tiada lagi gangguan zikir yang kuat yang mengganggu saya tatkala saya masbuq dalam solat jemaah. Akhir kalam, saya lebih memilih untuk menisbahkan Perlis ini sebagai Darul Sunnah daripada memburukkannya sebagai negeri wahabi.. (^_^)


42 comments:

  1. salam hadi..

    utk gambo kt perlis tuh 10x like!! nice place even seems to be dangerous..kne jg kesihatan n keselamatan ok..choose wuteva best for your own sake..ak support dr jauh...(-__-)v

    ReplyDelete
  2. To Farhana...

    Wslm...

    Of course safety firsty...huhu
    ok,,thanks for d support...
    kalo laki ko nk kje kt cni pn blh...blh suruh die angkut ko skali kt tmpt tinggi...
    cntik ooo pndngn die..=D

    ReplyDelete
  3. To Faiz Farish...

    Tq...kwn yg amekkan gmbr..huhu

    ReplyDelete
  4. haha gmbr sha xde...xaci2..kalu x lagi lawa gmbr2 d atas hahaah perasan sebentar ..ngeh3..sabaq nooo ceq lawak ja..

    ReplyDelete
  5. cabaran alam kerja memang menyeronokkan...tapi, jangan la sampai berhenti utk berkarya..=)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...

    brhenti utk menulis???harap2..ia xmnjadi kenyataan..kalau sbulan sekali pun update blog ok jgak..biarkn penziarah2 blog saudara trtunggu post sterusnya:-)

    Gmbr drp 1omrkh..bagi 7 stgh..:-)
    suasana tmpt bkrja yg agak mncabar.

    Gmbrn saudara Hadi ttg negeri Perlis smmgnya saya setuju wat masa skrg..tenang...tak sesak..damai klu ke sana.

    Akhir kata...
    Pesanan drp Penaja :UTAMAKAN KESELAMATAN..

    ReplyDelete
  7. To Shahida...

    Gambar pmpn xleh masuk dlm blog ni...
    Dilarang...menyalahi undang2 dlm ber'blogging' sedunia...huhu

    ReplyDelete
  8. To Eda...

    x seronok pn..berdebu...habis berhabuk bdn...huhu
    Xtahu la nk berhenti k x...klo x berhenti..kena la jenguk slalu kt cni...=P

    ReplyDelete
  9. To Azlen...

    Nape dpt 7 setengah je? rasenye dh leh dpt penuh dah...hehe...

    Sedang memikirkan alasan untuk tidak berhenti berkarya...=)

    Pesanan daripada penaja diterima...hehe

    ReplyDelete
  10. buruk bai CIMA,dalam gmbr pon nampak berdebu hahaha. da la, masuk KA la:P

    ReplyDelete
  11. syandard la bro berdebu...name pun kilang simen...huhu...ok..klo KA ade kosong,ak keje sne..huu

    ReplyDelete
  12. salam alayk...
    encik hadi,
    keputusan pihak juri, utk foto2 tu, encik hadi berjaya mendapat markah 0, sekiranya didapati benar2 ingin berhenti menulis. sekiranya cancelkan niat tersebut, encik hadi berjaya mendapat fullmark,100 markah..

    oo..nak berhenti menulis ye..
    ok,
    sekarang, cuba ingat balik niat encik hadi menulis di blog ni..ok, dah ingat?
    baiklah, andai encik hadi benar2 menulis kerana dakwah/ berkongsi rasa tentang kehidupan agar dpt diambil ibrahnya oleh para pembaca.. encik hadi pasti meneruskannya, bersesuaian dgn tema 'berhijrah sekalipun sukar' more or less, the same= 'istiqamah sekalipun sukar'..
    kita tahu, melalui mata pena, ulama2 meneruskan juang mereka memberi teguran, pengajaran, demi memberi kefahaman dan memartabatkan agama Allah..ini sebahagian jalan juang mereka, dan mengapa bukan kita, walau tak sehebat mereka spt as syahid sayyid qutb, dr.yusuf qaradhawi,imam al-ghazali dsb tapi sekiranya ada perisa 'berbakat' spt encik hadi ni.. konklusinya, =sangat rugi, kerana inilah medium kita di zaman moden ini. Cubalah, jarang pun tak mengapa, asalkan sesuatu yang baik dari Allah itu disampaikan.

    jujur dari hati,
    Layyinul Qalbie

    ReplyDelete
  13. To Layyinul Qalbie,,,,
    alaiki as-salam....

    markah 0? wah kijam....penat amek gmbar,,,xdpt markah pn...huhu...

    Penangan ayat yang menjentik hati....mmg nk teruskan menulis,tp......emmm...

    InsyaAllah,terima kasih atas nasihat dan pandangannya...

    dlu mase mula2 bt blog dlu just suka2 jer...tp lame kelamaan tujuan 2 berubah2..=P

    ReplyDelete
  14. salam~
    berbloglah bila berkesempatan..selit2kan ilmu walau tidak seberapa..mudah2an ada saham utk kita di akhirat kelak..:)

    btw, nk tny sikit. mcm ternampak ada muka nazirul hazwan la kt atas ni.kalo betu itu adalah naz, baguslah..dua blogger dlm satu opis. :)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...

    Setuju2 kpd Layyinul Qalbie..tp sya dh bg markah utk gmbr 2

    To saudara Hadi :
    Sbb ape bg 7 stgh...bak kata LQ..kalau x brhnti mnulis..bg markh 100%..bkn 7 stgh per 10 lg..tp 100 mrkh.:-)

    Skrg ni zmn dh brubah..rsanya blog ni adlh salah satu cra utk kita smpaikn dakwah dgn cara pendekatan yg brbeza

    blh kata skrg at least..mst ada laptop or komputer kat rumah...dulu2 at least ada tv kat rumah..tp skrg zmn dh brubah.

    jd sy rasa blog adlh salah satu medium yg dicipta utk plbagai tujuan

    Kpd yg mgunakn dgn tujuan yg spatutnya..insyaallah pasti ada ganjaran buat mereka daripadaNYA.

    Akhir kata PESANAN drp PENAJA kali ini lain pulak..

    "TERUSKAN BRKARYA"

    (sebulan skali update pun dh bagus jgk drp brhnti trus)

    ReplyDelete
  16. utara memang best...
    haha..

    jangan berhenti. mentulis.
    rugi..salah satu cabang pahala nih..sebab banyak kebaikan yang readers dapat dari blog nih...
    n kalau readers sebarkan kat orang lain lak..berlipat kali ganda dah tu..

    kalau saya dapat tulsi sebaik dan semanfaat yang ada dalam blog ni..untungnya saya,dapat pahala secara auto..

    so..conclusionnye..

    tak payah stop blog.
    end.

    ReplyDelete
  17. To Layyinul Qalbie...

    Kenapa suka plak nie?hmm

    ReplyDelete
  18. To Faezah Hannah Al Baj...

    Aah itulah CEO 'suara kebetulan'...dok office mengupdate blog slalu...=P

    tp skrg dah len office dah...dah berpecah arah,,,hehe

    ReplyDelete
  19. To NooR AzLen BinTi HaRoN...

    Pnjg betul hujah die...emm,,baiklah keptusan semakin hmpir untuk ditarik balik...

    Dakwah...dakwah...dakwah...

    ReplyDelete
  20. ASsalamualaikum...

    mst kena pnjg hujah..nsb baik sem ni x ambik paper law..klu x..kluar skali ngan akta2nya..:-)

    Kptsn ditarik balik...klu cm2 dah boleh tutup kes.

    PESANAN PENAJA KHAS UTK SLOT INI..

    Dakwah..dakwah...dakwah:-)

    ReplyDelete
  21. To incik...

    ayat2 sehalus rambut tp setajam pisau...menggugat ketenteraman minda...huhu

    sy igt kate2 2...andai incik jgk telah bekerja nnt,,dan menyatakan hndk berhenti menulis,,,buah tembikai sy balas durian ye untuk waktu itu...=P huhu

    ReplyDelete
  22. To Azlen...

    InsyaAllah...tp belum muktamat lg...=)

    ReplyDelete
  23. Sumpahan Allah adalah utk siapa dan kpd siapa?mengapa?www.rosemujahid.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. salam...

    nak berehat kejap untuk menulis tu boleh tapi nak pencen terus tu, bahaya...xbaik...sebab mmg dh satu amanah utk kita utk menyampaikan kan...:) xpa, mungkin bidang kerja tu mmg agak memenatkan, kita serupa...p,insyaallah, kita punya masa utk menulis...kalau kita punya masa utk menonton tv, apatah lagi menulis ni kan yg hanya memerlukan beberapa minit sahaja kan...yakin boleh ye...insyaallah,be positif yg kita punya masa..bila dah positif,automatiknya, jari jemari ni bergerak utk menulis....

    ingat,rehat sekejap boleh tapi jangan pencen...satu kerugian :)

    ReplyDelete
  25. To balqis baltisha...

    InsyaAllah sy akan terus menulis...terima kasih atas nasihat sahabat2 semua...sy bukanlah penggemar tv,,dan sememangnya tv tidak sy sentuh pada kebanyakkan waktu sy...cuma kemalasan diri mungkin menjadi punca...

    saya menulis memakan masa..kebiasaannya satu artikal sy memakan hingga 3 jam untuk mengolahnya...insyaAllah tidak terus berpencen sebelum waktunya...=)

    ReplyDelete
  26. abg hadi :
    ahhaah ceh..jgn2 t de org marah sihhh

    ReplyDelete
  27. To Shahida...

    Budak nie nak mengarut dah...huh

    ReplyDelete
  28. =)
    berkerja la rajin2..
    jadikan apa kua kerja kita( halal je la ) wasilah tuk kita rebuild kmbali daulah islamiyyah.. .. =)

    ReplyDelete
  29. salam en hadi.. (^_^)

    suke tgk gmbr2 tu..nk2 yg kt perlis.. yela.. diri ni bukan d bidang tu pn..jdnye nk ke tempat2 tu, mmg cm xkan mungkin je..hehe..jdnye tgk kt gmbr jela :D

    dh kat perlis dh ek rupenye..xtau plak kt kl tu hanye utk 4 bulan je.. besh ek duk perlis? sy pernah p sekali je..tu pn cukup syarat jejakkan kaki je..bkn bermalam pn..hehe..p blk hari je, jap sgt2..jd xtau nk kate camne khdpn kat sane..tp yela, ngri kecik je kan..mestilah x sibuk n sesak cm kt kl..beshla duk kt tmpt yg aman, tenang n damai (^_^)

    soal henti menulis.. nk ckp lebih2.. hehe, phm2la..kang terkena semula lak.. tp x kira..nk jugak ckp :P lbh tepat lagi, nk halang hadi dr niat yg x sepatutnye tu..

    HADI TAK BOLEH BERHENTI MENULIS! (ha amek, taip semua huruf besar, hjgnye siap ade tanda seru lg.. maksudnye tu adalah 'amaran keras', paham?! hehe~)

    Ramai yg suke dtg singgah bace2 utk cari input bermanfaat kt blog hadi..cara penyampaian hadi agak santai tapi penuh dgn nasihat, baik tersirat mahupun tersurat..membuatkan readers xkan rugi kalau luangkan mase yg agak lama utk bace entri2 hadi yg pnjg berjela2 tu.. :)

    hadi jgnla stop terus ek.. kalau ade kelapangan waktu, update la blog ni.. kalau agak kesuntukan mase, tulis ringkas pun xpe, asalkan ade perkongsian yg leh dimanfaatkan buat semua.. (tp hadi leh ke tulis ringkas je? hehe)

    apepun, jage diri baik2, jage kesihatan, jage keselamatan..jage iman n amal..

    **jage jugak hati readers, esp followers yg setia berkunjung mencari mutiara di blog hadi.. hehe**

    p/s: n3 sblm ni x terbace lg.. kemainla pnjg.. kena cari mase yg lame utk dperuntukkan nk bace n drop komen..hehe..tp yg pasti, cpt lmbt, inshaAllah akan bace n drop komen gak nnt.. :)

    ReplyDelete
  30. To fakHratu n@!mah,,

    InsyaAllah...terima kasih atas nasihatnye...=)

    ReplyDelete
  31. To Honeyz,,,

    Panjangnye 'nasihat' die...siap amaran lagi...
    Aah,,Perlis kecik je...2 jam dah leh jln dari hujung ke hujung negeri...huhu

    Baek,,keputusan ditarik balik,,,sy tidak jd berhenti menulis...sy akan menulis bile berkemampuan...ade tambahan 2 'berkemampuan'..klo x mampu xde la menulis..hehe

    Thanks untuk hani jgk,,walau dan 'bersara' dari menulis tp tetap jgk sudi luangkan mase lawat blog ni...=)

    ReplyDelete
  32. Jadilah macam saya, 2-3 minggu sekali baru update entri. Sesekali hati ini pandai pula bosan.

    ReplyDelete
  33. To Pemerhati Dunia...

    InyaAllah,,sy akan lakukan perkara yang sama....

    ReplyDelete
  34. Dua minggu lepas syarikat CIMA ada datan career attack dekat UiTM Shah Alam.. ambe pun try temuduga.. Cik Hadi tolong lah ngejas untuk saya sorang kerja kat sana...hehe

    ReplyDelete
  35. Yeke..

    Semoga berjaya dipanggil...
    Xleh ngejas..xde power lg...hehe

    ReplyDelete
  36. best nya keje mcm awak.tak de la asyik duk kat opis jea kan.ade keje kosong tak..hehe

    ReplyDelete
  37. Aah...keje kena selalu masuk kilang...
    Maklumlah kilang lama,,jadi mesin2 pun byk yg uzur...
    X best jgk sbb kdg2 malas nk masuk,,sbb penat...huhu
    ada2,,mohon lah...tp berabuk skit...hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails