Tuesday, June 29, 2010

Solat Merawat Otak?


Kita mungkin pernah terdengar cerita tentang pakar saraf otak yg menyatakan bahawa ketika sujud beberapa urat saraf akan diperbaiki, saya ingin membetulkan sedikit fakta tersebut. Sebenarnya bukan beberapa urat saraf sahaja tetapi seluruh bahagian depan otak iaitu prefrontal cortex (PFC), bahagian ini merupakan "decision maker" bagi manusia untuk merancang, berfikir dengan waras, rasional, kreativiti, future planning, critical thinking dan banyak lagi sifat yang membezakan manusia dan haiwan.

Manusia makin lari dari sifat kemanusiaan kerana PFCnya makin lama makin lemah, seperti otot yang lama tidak digunakan. Manusia yang selalu di dalam stress atau apa-apa sahaja sifat-sifat negatif termasuklah cemburu, hasad, pemarah dan macam-macam lagi sebenarnya lebih banyak menggunakan "reflect brain" (bahagian belakang yang primitif) dari the "thinking brain". Ini disebabkan oleh hormon andrenalin yang dikeluarkan ketika stress atau takut. Hormon andrenalin juga menyebabkan darah kebahagian depan (thinking brain) berkurangan kerana fisiolagi manusia ketika stress atau takut, harus lebih bersedia untuk bertindak pantas tanpa perlu berfikir panjang samada untuk lari atau lawan (seperti haiwan).

Jadi bila selalu sangat stress dan PFC menjadi lemah, kebanyakan manusia yang menyatakan mereka berfikir sebenarnya adalah diragukan, mereka sebenarnya lebih menggunakan memori atau pun reflect brain menyebabkan hidup dalam keadaan yg sama, mengulang kesalahan yang sama atau pun membuat tindakan yg penuh kesalan dikemudian hari.

Apa yg didedahkan oleh saintis UM seperti yang dilaporkan di akhbar-akhbar baru ini , terutamanya bab membawa ketenangan adalah kerana bila manusia lebih tenang, tiada hormon andrenalin yang sebelum ini mengecilkan salur darah ke PFC menyebabkan perjalanan darah ke PFC lebih lancar dan juga perbuatan sujud itu sendiri seolah-seolah memaksa darah kembali ke PFC dan secara langsung merawatnya. Tindakan fokus/khusyuk dalam sembahyang juga terbukti merawat PFC seperti dibuktikan oleh pakar meditasi barat yang menbuat kajian peranan meditasi dan PFC.

Sebab itu sembahyang yg diterima adalah sembahyang yg khusuk, bukan sembahyang yg fikiran melayang kearah duniawi, dan dalam keadaan sujud ini jugalah ketika PFC rapat kebumi manusia amat hampir kepada Allah

Surah Al Alaq 96:19 Day, heed him not: But bow down in adoration, and bring thyself the closer to Allah.!

Yang menarik mengenai otak lagi, bahagian yang menipu terletak di atas sedikit dari PFC iaitu ubun-ubun/forelock seperti yang tertulis juga didlm surah Al-Alaq 96 :

15 Let him beware! If he desist not, We will drag him by the forelock,-
16 A lying, sinful forelock!

Bahagian otak di ubun-ubun ini digelar "cingulate gyru" yang mana jika "overactive" akan menyebabkan manusia selalu mudah berfikir benda-benda yang negatif yang juga menyebabkan manusia cenderung menipu. Ini boleh diperbaiki dengan menenangkan fikiran seperti bila kita sembahyang dengan tenang dan penuh kesyukuran, bukan sembahyang dengan terpaksa atau tidak ikhlas bukan kerana Allah.


Definasi lain untuk insanity/kegilaan adalah: Doing or thinking the same thing but expecting different result / Bertindak atau berfikir benda yang sama tetapi harapkan perkara lain.

Jika PFC kita lemah, berfikir tetapi sebenarnya lebih kepada memori, tidak hairan ah jika kita mendapat benda yg sama setiap hari.. jadi untuk mendapat sesuatu yang lain di dalam hidup ini, rajin-rajin lah sembahyang dengan ikhlas dan khusyuk supaya bahagian otak yang berfikir hidup kembali, membolehkan kita menjadi lebih melihat masa depan dan dengan kreativiti membenihkan idea-idea yang cemerlang untuk membangunkan diri sendiri dan juga membantu umat Islam khususnya dan umat manusia yang lain amnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails