Sunday, December 6, 2009

Sperma Soleh Dan Ovum SolehahTeringat saya pada satu kuliah agama bilamana seorang ustaz bercerita tentang kisah bagaimana Saidina Umar mencarikan jodoh untuk anaknya untuk dibuat menantu. Seperti kebiasaan, dengan sifat tanggungjawab yang tinggi yang ada pada dirinya terhadap kebajikkan rakyatnya, Umar menjalankan operasi kebiasaannya menyamar pada malam hari untuk meneliti kehidupan rakyat di bawahnya.

Suatu ketika, ketika sedang menjalankan tugasnya, beliau mendengar perbualan dua orang wanita, antara ibu dan anaknya. Ibu tua itu berkata, "Campurkanlah air ke dalam susu(jualan) itu. Waktu pagi telah hampir".

Lalu anaknya menjawab,"Bagaimana saya akan mencampurkannya padahal Amirul Mukmimin telah melarang perbuatan tersebut".

"Semua (peniaga) juga melakukannya, maka lakukanlah. Lagipun Amirul Mukminin tidak akan tahu", pujuk ibu tua itu.

"Wahai ibu. meskipun Umar tidak tahu, tetapi Tuhan Umar tahu. Aku tidak akan melakukan sesuatu yang dilarang", tegas anaknya menyebabkan hati Umar tersentuh mendengarnya.


Ucapan tersebut berbekas di hati Umar dan pada keesokan harinya, Umar menyuruh anaknya 'Ashim pergi ke rumah wanita tersebut sambil mengeluarkan kata-kata yang sangat masyhur,

"Pergilah wahai anakku, menikahlah dengannya. Ia akan melahirkan seorang kesatria yang akan menguasai bangsa Arab."

Hasil daripada pernikahan tersebut, maka lahirlah seorang anak perempuan yang bernama Ummu 'Ashim yang kemudiannya berkhawin dengan Abdul Aziz bin Marwan. Kemudian daripada perkahwinan tersebut lahirlah seorang khalifah yang agong dalam ketamadunan Islam iaitu Khalifah Umar bin Abdul Aziz. Inilah pandangan jauh, firasat yang benar daripada moyangnya iaitu Saidana Umar al-Khattab dalam urusan memilih calon untuk melahirkan cucunya yang kemudian melahirkan cicitnya yang hebat bernama Umar bin Abdul Aziz yang mirip kepada nama beliau sendiri.
Memilih Pasangan
Sheikh Ali al-Khawwas, seorang ulama yang membicarakan tentang hal akhlak dari Mesir pernah berkata:
"Hendaklah setiap orang memperhatikan sifat anak-anaknya. Jika buruk, itu jugalah akhlaknya. Sebab sperma (mani) turun darinya membawa sifat-sifat tersebut. Maka tidak ada yang boleh disalahkan selain dirinya sendiri."

Berkaitan dengan hal ini, terdapat sebuah hadis yang masyhur, sabda baginda s.a.w:
"Seseorang wanita dinikahi kerana empat perkara; kecantikkannya, keturunannya, hartanya dan agamanya. Dapatkanlah wanita yang memiliki agama, berdebulah tanganmu".
(Riwayat Muslim)


 
Mendidik Anak
Anak-anak hendaklah dididik dengan sebaik mungkin. Banyak buku-buku yang berada dipasaran boleh dijadikan rujukan dan tidak semestinya rujukan tersebut berdasarkan penulis beragama Islam sahaja, mungkin saja buku-buku tulisan dari Barat juga boleh dimanfaatnya kerana ilmu yang bermanfaat itu adalah keutamman orang Islam untuk mendapatkannya.

Tertarik juga saya melihat sebuah majalah anatarabangsa 'parenting' pada saya mengandungi pelbagai penemuan yang bermanfaat terhadap anak-anak berdasarkan kajian yang dilakukan. Ambil lah juga manfaat dari penulisan mereka kerana ada dikalangan penulisan mereka yang menarik yang boleh dipraktikkan dalam hal mendidik anak-anak.

Penulisan mereka yang kebanyakkan berdasarkan kajian-kajian dapat memberikan input yang bermanfaat dalam memahami psikologi anak-anak. Dalam hal ini tertarik saya kepada sebuah buku "Pendidikan Anak Dalam Islam" yang diterjemah dalam Bahasa Melayu karangan Dr. Abdullah Nasih Ulwan. Antara terjemahan yang terbaik yang sempat diteliti adalah daripada penerbitan Pustaka Nasional Singapura. Kitab ini bolehlah dianggap sebagai salah satu kitab penting dalam pendidikan anak-anak yang berlandaskan saranan dalam al-Quran dan as-Sunnah.
Dalam usaha untuk mendapatkan anak yang soleh, para cendiakawan Islam telah menggariskan bahawa usaha tersebut hendaklah dimulakan sebelum anak itu dilahirkan bahkan sebelum anak tersebut wujud di dalam rahim ibunya. Berkata as-Syeikh Abdul Wahab al-Sya'rani:

"Aku menyayangi keturunanku sebelum mereka dilahirkan, yakni dengan cara aku tidak menyentuh ibu mereka sambil lalai mengingati Allah, atau sambil menyimpan sifat marah, serakah dengan dunia, dengki ataupun ujub."

Didiklah dengan menunjukkan teladan yang baik berbanding perkataan kerana anak-anak mungkin gagal menuruti percakapan ibu-bapanya tetapi mereka tidak pernah gagal dalam mencontohi perlakuan mereka.
 
Berikanlah Penghargaan
Berilah penghargaan terhadap pencapaian mereka. Lebihkan lah penghargaan daripada hukuman. Tertarik saya apabila membaca kisah ilmuan Islam terkenal, Ibrahim Adham pernah menceritakan:

"Ayahku selalu berkata kepadaku,'Wahai anakku, pelajarilah hadis. Setiap kali engkau menghafal hadis, aku akan memberimu satu dirham'. Aku selalu menghafal hadis kerana itu."

Kerana itu, Ibrahim Adham hingga sekarang masih dikenali kerana sumbangan ilmu-ilmu keislamannya.

Begitu juga dengan Imam as-Syafi'i yang seringkali melontarkan soalan-soalan fiqh kepada anak dan muridnya iaitu Abu Usman dan Abu Bakar al-Humaidi sambil berkata:

"Sesiapa di antara kalian yang mendapat menjawabnya, maka aku akan berikan satu dirham."

Sebagai kesimpulan, cenderungkanlah diri anak-anak itu kepada minatnya. Jika mereka ini minat untuk melukis dan mewarna, maka berilah galakan untuk mereka untuk menceburi bidang yang berkaitan, jika mereka minat dalam bereksperimentasi, mungkin dalam diri mereka tersimpan satu kebolehan untuk menjadi ahli saintis yang berjaya, jika mereka minat untuk menghafal Quran dan ceramah-ceramah agama, maka hantarlah mereka menjadi ahli agama, ahli hadis, ahli tafsir, para huffaz dan sebagainya.

Berikanlah galakan dan sokongan terhadap apa jua minat mereka tanpa diabaikan aspek agama. Kita sudah banyak melahirkan doktor muslim, tetapi kita kurang melahirkan doktor yang mukmin yang mengutamakan kebajikkan pesakit tanpa memikirkan ganjaran wang yang banyak. Kita sudah banyak mempunyai jurutera muslim tetapi kita kurang mempunyai jurutera yang mukmin yang amanah dalam kejayanya dan juga golongan-golongan profesional yang lain. Asas aqidah Islam yang kukuh hendakah ditanamkan dalam diri anak-anak kerana tujuan kita bukanlah semata-mata untuk melahirkan golongan profesional tanpa mempunyai ciri-ciri mukmin.

Begitu juga sebaliknya, kita tidak mahu melahirkan golongan yang mukmin sahaja tetapi tidak mempunyai nilai profesional dalam diri yang akhirnya akan ditipu, ditindas dan sebagainya. Tetapi tujuan utama adalah untuk melahirkan produk Mukmin Profesional yang mempunyai intregriti dalam diri dan dalam pada masa yang sama mempunyai kemahiran yang tinggi untuk membangunkam agama, negara dan bangsa sebagai saham kita di akhirat dengan sabdaan nabi:

"Apabila matinya seorang insan maka terputuslah amalannya kecuali tiga(perkara), iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh yang mendoakannya."
(Riwayat Muslim)

5 comments:

 1. salam ziarah..

  entri yg sangat menarik.. ;)

  ReplyDelete
 2. Salam...

  trima kasih atas ziarah....
  semoga bermanfaat...=)

  ReplyDelete
 3. salam..first2 tengok tajuk wa dah gelak!haha..
  tapi lepas baca keseluruhan entry tu, wa terfikir sekejap..hmm

  ReplyDelete
 4. salam ziarah..
  entry lme pn tp nk komen gak la.. hihi.. nk share skit perkongsian psl jaga ank ni..(wlaupun blom kawen lg n xleh apply pd ank lg, still boleh apply utk adik2 atau org lain..) ini disarankan oleh saidina ali r.a.. 7thn pertama, main2 dgn ank.. 7thn kedua, disiplinkn ank.. 7thn ketiga, berkwn dgn ank.. 7thn keempat, matangkan ank.. siblings sy ade pd stiap tgkt itu.. boleh apply.. tp saranan beliau juga, jgn didik anak umpama didik diri sndri.. mgkn sebab zaman berbeza kot.. lg 1, kwn2 ade ckp.. bdk2 kecik ni neuron2 dia byk bersambung.. tp mudah sgt utk putus klo marah atau pukul bdk tu.. hihi.. sekadar perkongsian..

  ReplyDelete
 5. Waslm...
  Xpe,,klo xde anak pn skrg,,,nnt ade anak jgk...
  boleh jg diapply kn..
  skrg apply je kt anak2 sedara..kira mcm anak sendri jgk la 2..cuma xde ayahnya je..=)
  Terima kasih atas perkongsian..

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails